Platt eller flat design har blivit en populÀr designtrend pÄ senare tid. HÀr följer ursprung, karaktÀrsdrag, för- och nackdelar samt vad vi tror om dess framtid.

FrÄn Skeuomorphism till Platt design

Den platta designens uppkomst och genombrott kan ses som en revolt mot Skeuomorphism. Inom denna inriktning försökte man i sÄ stor utstrÀckning som möjligt kopiera utseendet pÄ verkliga objekt. Ett typexempel pÄ detta var Apples iBooks store dÀr hela anvÀndarupplevelsen efterliknar en riktig bokhylla. Denna release har kommit att ses som brytpunkten för den platta designens genombrott.

NÀr Apples designchef Jonathan Ives presenterade iOS 7 2013 var det mÄnga som blev besvikna och kritiserade designen. I och med releasen kom dock mÄnga bolag och designers att inspireras av denna stil som sedan visade sig bli riktigt populÀr och vÀlanvÀnd.

Skillnaden blir extra tydlig om vi jÀmför Apples minirÀknare före och efter design-uppdateringen.

Fem karaktÀrsdrag av platt design

1. LĂ„nga skuggor

LĂ„nga skuggor Ă€r ett karaktĂ€rsdrag som kommit att bli allt vanligare. Framförallt i den nyare typen av platt design ”Flat 2.0”. Skuggor skapar en kĂ€nsla av djup utan att tumma pĂ„ den annars minimalistiska grunddesignen.

2. Dynamiska fÀrger

För att kompensera för den restriktiva anvÀndningen av visuella effekter brukar man inom platt design anvÀnda sig av dynamisk fÀrgsÀttning för att göra hemsidan i frÄga mer levande. Framförallt Àr fÀrger i den ljusa delen av fÀrgskalan populÀra.

3. Enkla typsnitt

Den platta designens mest populÀra typsnitt kÀnnetecknas av enkelhet. Fokus ligger pÄ en snabb och överskÄdlig textupplevelse dÀr det viktiga Àr att pÄ ett snabbt sÀtt kunna tillgodogöra sig information.

Min egna webbavdelning

Digital1 kan webbplatser, sajter och hemsidor sÄ att ni kan fokusera pÄ det ni gör bÀst. 980 SEK / timme.

Min egna webbavdelning

Digital1 kan webbplatser, sajter och hemsidor sÄ att ni kan fokusera pÄ det ni gör bÀst. 980 SEK / timme.

4. Ghost buttons

Kallas Àven för spökknappar och passar bra in i förgrunden av stora bilder utan att tilldra för mycket uppmÀrksamhet. Det Àr den enkla filosofin bakom spökknappar vilket gjort dom sÄ populÀra inom den platta designen.

5. Minimalistiska influenser

Minimalism och platt design Ă€r tvĂ„ olika stilar som Ă€ndĂ„ gĂ„r hand i hand. BĂ„da bygger pĂ„ en avskalad designupplevelse dĂ€r fokus ligger pĂ„ det content som presenteras. ”Less is more” Ă€r ett klassiskt citat och lĂ€mpligt i sammanhanget.

För- och nackdelar med platt design

Vi har arbetat i en del webbprojekt med platt design, hÀr Àr nÄgra för- och nackdelar:

Fördelar đŸ‘đŸ»

  • LĂ€mpar sig vĂ€l för responsiv design
  • Passar bra till anvĂ€ndarvĂ€nliga webbplatser
  • Strukturerat och ”rakt pĂ„ sak”
  • Enkla typsnitt bjuder in till lĂ€svĂ€nlighet

Nackdelar đŸ‘ŽđŸŒ

  • SvĂ„rt att fĂ„ till det riktigt bra
  • Blir lĂ€tt trĂ„kigt utan rĂ€tt detaljer och inslag
  • SvĂ„rt att sticka ut frĂ„n mĂ€ngden med hĂ€nsyn till populariteten

Flat 2.0 och den platta designens framtid

Den platta designen har under dom senaste Ă„ren rört sig frĂ„n att vara strikt platt och utan avsaknad av nĂ„gon typ av framhĂ€vande element, till en stil dĂ€r fler uttryck tillĂ„ts. Denna utveckling kan kallas ”Flat” till ”Flat 2.0”.

Fler kreativa ikoner

Den första generationens platta designs ikoner karaktÀriserades av extrem minimalism. Detta Àr pÄ vÀg att Àndras. Ikoner blir ett sÀtt att skapa uttryck och börjar ta form. De blir inte bara mer uttrycksfulla utan kommer ocksÄ att öka i storlek.

Dramatisk typografi

Vi har börjat se allt fler exempel pĂ„ att typografin i den nya typen av platt design börjar att förĂ€ndras. Precis som med ikonerna blir typografin större och allt fler anvĂ€nder sig av sĂ„ kallade ”Hero Headers” – stora specialdesignade typsnitt som hamnar högt upp eller mitt pĂ„ hemsidan.

Ny fÀrgsÀttning

Den platta designens första fÀrger var dynamiska och ofta skarpa. Trenden gÄr nu allt mer mot att anvÀnda mörkare och enklare fÀrger för att sedan anvÀnda de skarpare för att skapa karaktÀr och för att tilldra uppmÀrksamhet till vissa omrÄden pÄ sidan.

En design, en font

Ett enda typsnitt, möjligtvis tvÄ, över hela webbplatsen. Endast sett ett par av dessa Àn sÄ lÀnge.

Parallax scrolling

Den platta designen lÀmpar sig vÀl för webbplatser som anvÀnder sig av sÄ kallad parallax scrolling. En trend inom webbdesign som vi sett komma starkt tidigare.

Minimalism

Platt design delar redan frÄn början mÄnga karaktÀrsdrag med minimalism. Detta slÀktskap kommer att bli allt tydligare i framtiden.

Stora bakgrundsfotografier

En bakgrund som utgörs av ett stort högupplöst fotografi Àr kanske inte det första man skulle förknippa med platt design. Vi anser att det passar vÀl med platt design och blir vanligare över tid.